SpaceX: Bir fikirden, tarihin sayfalarına

SpaceX: Bir fikirden, tarihin sayfalarına

Vakıf Katılım

Çarşamba akşamı Türkiye saati ile 23:00’da havacılık ve uzay firması SpaceX uzaya 2 kişilik mürettebat taşıyan uzay aracını yörüngeye, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yörüngeye girip bağlantı kuracak şekilde, fırlatacak.

Uzay serüveninde bir ilke imza atan ABD merkezli şirket ilk kez uzaya insan yolluyor. ABD topraklarından yaklaşık 10 senedir uzaya insan fırlatılmadı, SpaceX’in bu atılımının başarılı kabul edilmesi ve dolayısıyla insanlı uzay yolculuğuna ilk kez özel bir şirketin dahil edilebilmesi için fırlatış anı, yörüngeye oturma, ISS’ye bağlanma, ISS’den ayrılma ve dünyaya geri dönüşte tek bir hata bile olmaması gerekiyor.

SpaceX’in kalkışacağı bu tarihi deneme NASA’nın  “Ticari Mürettebat” programının bir parçası, programın amacı Amerikalı astronotları ISS’den özel bir şirket tarafından üretilmiş uzay mekikleri ile geri getirmenin önünü açmak. Eğer bu program başarılı olursa NASA’nın ve ABD Federal hükümetinin direkt olarak uzay mekiği üretim ile tasarlama günleri sona erebilir ve bu bayrak özel şirketlere devir edilebilir.

Uzaya gidecek astronotlar, Robert Behnken ve Doug Hurley’nin tarihi görevi Türkiye saati ile 23.00’da başlayacak.

Fırlatmanın canlı yayınını Hibya ana sayfasından ve haber ağından izleyebilirsiniz.


Hibya Haber Ajansı