Global piyasalarda karmaşık seyir devam ediyor

Global piyasalarda karmaşık seyir devam ediyor

Vakıf Katılım

Yurtiçinde sakin veri akışı ile birlikte BİST-100 Endeksi gün içerisinde 105.394-106.430 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü yüzde 0,13 düşüş ile 105.844 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 8,6 milyar TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda yaptığı değerlendirmede, "Girişim sermayesi fonlarına önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde 2 milyar lira tutarında kaynak aktarmayı hedeflenildiğini” ifade etti. Bakan "Hazine destekli kredi garanti uygulamasında kefalet hacmi kasım itibarıyla 320 milyar liraya, kredi hacmi 367 milyar liraya ulaştığını" belirtti. Ayrıca, "2019 yılında işsizlik oranının yüzde 12,9 ve 2020 yılında yüzde 11,8 olması tahmin edildiğini açıkladı. Enflasyon ise 2020'de yüzde 8,5, 2021'de yüzde 6 ve 2022'de yüzde 4,9 olacağı öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına ilişkin görüşü hakkında "Bir ürün kutuda tutulmak için alınmaz. Hava savunma sisteminin ciddi bir maliyeti var ama maliyetten daha çok bizim ihtiyacımız var. " değerlendirmesinde bulundu. (Kaynak: NTV)

TCMB Başkanı Murat Uysal İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde yaptığı açıklamalarda, son bir yılda cari dengenin önemli bir iyileşme kaydettiği ve 2002 yılından beri ilk kez yıllık olarak fazla verdiğini belirtti. Başkan, "Mevcut projeksiyonlara göre yılsonu itibariyle pozitif büyüme kaydedilen bir yılda cari fazla vermiş olacağız." dedi. Başkan, 2014 yılından itibaren petroldeki ciddi düşüş cari açığı sınırladığına değinirken, Turizmde Pazar çeşitliliğinin artması esneklik sağladığını belirtti. Başkan, ilerleyen dönemde para politikası duruşu enflasyondaki düşüş sürecinin devamını sağlayacak şekilde belirlerken, finansal istikrara yönelik olarak zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati araçları da etkin bir şekilde kullanılacağı; yapısal politika alanlarındaki analizlerle kamuoyunda farkındalık oluşturma misyonunu yerine getirmeye devam edileceğini ifade etti.

ABD’de açıklanan 2019 yılı üçüncü çeyrek GSYH verisine göre, ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde ikinci okuma datasına göre piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 2,1 düzeyinde büyüdü. ABD’de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Ekim ayında beklentilerin üzerinde yüzde 0,6 düzeyinde arttı.

ABD’de açıklanan verilerin olumlu etkisi ile birlikte dolarda yaşanan kısmi değer kazanımları sonrasında kurun fiyatlamalarda dün, 5,7914 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu bölgeyi aşamadığı ve günü 5,7791 civarında tamamladığı görülüyor.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine dair olumlu haber akışları ve açıklamalar ile ABD’de açıklanan verilerin beklentileri karşılaması sonrasında global piyasalarda artan risk iştahı ve dolarda yaşanan değer kazanımı sonrasında ons altının dün, 1453-1463 dolar bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 1454 seviyeleri civarında tamamladı.

Rusya Enerji Bakanı Novak yaptığı değerlendirmede, 5-6 Aralık tarihinde yapılması planlanan OPEC toplantısında petrol üreticilerinin üretim arzı kısıntısı anlaşmasında yer alan kotaları gündeme getirebileceği ihtimalini vurguladı. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 1,572 milyon varil artış kaydedildi. Açıklanan veri sonrasında petrol fiyatlamaları üzerinde baskının bir miktar arttığı görülürken, Brent petrolün günü 63,56 dolar seviyeleri civarında tamamladığı izlendi.

A1 Capital Günlük Bülten
Manşetteki haberler

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD tarafından iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl "Dijital Gelecek" temasıyla gerçekleştirilen Vizyoner Zirvesi'nde; “2022 yılında yerli haberleşme uydumuz Türksat 6-A'yı devreye alacağız” dedi.
  • NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Tüm müttefikleri korumak için planımız var"
    (Kaynak: Anadolu Ajansı)
  • Yeni AB Komisyonu Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda güvenoyu aldı
  • TCMB Başkanı Murat Uysal İSO Meclisi'nde yapmış olduğu konuşmasında, fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyüme için cari dengenin makul düzeyde tutulmasının kritik önemde olduğunu vurguladı.
  • Uluslararası Dereceledirme Kuruluşu Fitch yaptığı değerlendirmede, zayıf büyüme ve sıkı marjlar gelişmekte olan piyasa bankaları için ana baskı unsuru görülebileceği, gelişmekte olan piyasa bankaları için risklere dair dengelenme bu yıl ılımlı negatif kalmaya devam edebileceği ve 2020’de muhtemelen devam edeceği ifade edildi. (Kaynak: Matriks)
  • Fed’in yayımladığı Bej Kitap Raporuna göre, ABD'de ekonomik aktivite Ekim'den Kasım ortasına kadar ılımlı hızda büyüdüğüne değinilirken, ülke genelinde işgücü piyasasının sıkı olduğu vurgulandı.
  • Bugün, ABD’de piyasalar Şükran Günü nedeniyle kapalı.
  • ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladığı açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)
  • Alman otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç geliştirme çalışmaları kapsamında Çin'e 4.4 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.
  • Borsa İstanbul’un güne yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.


Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı