Haftanın son işlem gününde borsada yükseliş devam edecek mi?

Haftanın son işlem gününde borsada yükseliş devam edecek mi?

Vakıf Katılım

Dün Macaristan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı açıklamalarda iki ülkenin birbiriyle ticaret hacminin artırılması konusunda niyetlerin ifade edildiğini söyledi. Erdoğan konuşmasında “2018'de 2,6 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 6 milyar dolara çıkarmak için sayın Başbakanla aramızda bir irade birliği var. Macaristan ve Türkiye bunu gerçekleştirmeye kabildir.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan dün ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri konusunda olumlu gelişmeler yaşandı. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng tarafından Pekin'de yapılan açıklamada Çin ve ABD'nin, geçen iki haftadaki yapıcı görüşmelerin ardından ticaret anlaşmasında ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerinde anlaştıkları belirtildi. İlk aşamada kaldırılacak tarife miktarının, gelecek haftalarda imzalanması beklenen anlaşmanın içeriğine bağlı olduğunu ifade eden Gao, konuya ilişkin daha fazla detay vermedi. Bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, ABD-Çin ticaret anlaşmasının ilk aşamasını imzalamak üzere düzenlenmesi planlanan zirvenin Aralık ayına ertelenebileceği belirtilmişti. Bu konuyla ilgili yeni bir gelişme ise şu an için bulunmuyor. Ayrıca imzaların atılması için yer arayışı da devam ediyor. Bazı kaynaklara göre ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını sona erdirmeyi amaçlayan ticaret anlaşmasının birinci fazı üzerindeki müzakerelerin uzlaşma ile sonuçlanmaması hala mümkün, ancak bir anlaşmaya varılması varılmamasına göre daha büyük olasılık. Trump ile Xi'nin ticaret anlaşmasının imzalanması için bir araya gelmeleri muhtemel yerler arasında Londra'nın yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca iki liderin Trump'ın da katılacağı 3-4 Aralık tarihindeki NATO zirvesi sonrasında bir araya gelebilecekleri söyleniyor. Anlaşmanın imzalanacağı diğer yerler olarak İsveç ve İsviçre işaret ediliyor. Dolar, Çin ve ABD'nin tarifeleri kademeli olarak kaldırma konusunda uzlaşmasının ardından kazançlarının bir kısmını geri verdi. ABD endeksleri de günü rekor yüksek seviyelerde tamamladı.

Diğer önemli bir gelişme olan İngiltere merkez bankası faiz kararından ise bir faiz değişikliği çıkmadı. İki üye Brexit belirsizliği ve küresel yavaşlamayı işaret ederek faiz indirimi yönünde oy kullandı. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz değişikliğine gitmemesinin ardından sert düşerek bir haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Dün yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerini yayımladı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 1 Kasım haftasında net 19,4 milyon dolarlık hisse senedi ve 141,4 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi satarken, 2 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri aldı. Yurt dışında yerleşik kişilerin 25 Ekim ile biten haftada 29 milyar 485,1 milyon dolar olan hisse senedi stoku, geçen hafta 29 milyar 18,5 milyon dolara geriledi. Ayrıca TCMB verilerine göre 1 Kasım ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları önceki haftaya göre 781.5 milyon dolar artarak 119.95 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi. Tüzel kişilerin ise 1.015 milyon dolar azalarak 74.432 milyon dolara geriledi. Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatındaki artış devam ederken tüzel kişilerin döviz mevduatındaki sert düşüş yaşandığı gözlendi. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 1 Kasım ile biten haftada 234 milyon dolar azalarak 194.386 milyon dolar oldu.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde yurtiçinde ve ABD’de zayıf veri akışı devam ederken Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra iki liderin 13 Kasım’da Washington’da görüşeceklerini teyit etmeleri ile Türk varlıkları üzerinde olumlu etkiler gözlenmişti. Gün içerisinde Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng’in Pekin’den yaptığı açıklamada ABD ile Çin’in yaptığı görüşmelerin ardından ticaret görüşmesinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirttiği gözlendi. Gün sonunda 5,76-5,73 seviyeleri arasında hareket eden Dolar’ın ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri ile Türk Lirası karşısında sınırlı değer kayıpları yaşayarak, kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,74 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,71, 5,68 ve 5,66 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,77, 5,79 ve 5,82 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Avrupa Birliği’ndeki toplanma belirtilerine rağmen Almanya’da Sanayi Üretimi’nin yüzde 0,6 gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan 2019 Sonbahar Ekonomik Tahminler Raporu’nda Euro Bölgesi’nin büyüme tahminini bir önceki rapora göre 2019 için 1,1’e 2020 için ise 1,2’ye indirdiği izlenirken Türkiye’nin 2019 yılındaki büyüme tahmini -2,3’ten yüzde 0,3’e yükselttiği gözlendi. Yurtiçinde sakin veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra iki liderin 13 Kasım’da Washington’da görüşeceklerini teyit etmeleri üzerine Türk varlıkları üzerindeki olumlu etkilerin devamı ile birlikte gün sonunda, Euro’nun Türk Lirası karşısındaki sınırlı kayıplarını haftanın son işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,38 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,32, 6,29 ve 6,25 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,38, 6,41 ve 6,45 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1091-1,1035 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1045 seviyesinde tamamladığı görülürken, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng’in Pekin’den yaptığı açıklamada ABD ile Çin’in yaptığı görüşmelerin ardından ticaret görüşmesinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesi ile Dolar’ın hafta içindeki sınırlı kazançlarını geri verdiği izlendi. Euro Bölgesi’ndeki toplanma belirtilerine rağmen Almanya’da açıklanan Sanayi Üretimi verisinin yüzde 0,6 gerilediği görülürken gün içerisinde, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan 2019 Sonbahar Ekonomik Tahminler Raporu’nda Euro Bölgesi’nin büyüme tahminini bir önceki rapora göre 2019 için 1,2’den 1,1’e 2020 için ise 1,5’den yüzde 1,2’ye indirdiği gözlendi. Gün sonunda, Dolar’ın Euro karşısındaki kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1045 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1065 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1030, 1,1010 ve 1,0985 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1065, 1,1080 ve 1,1095 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Hafta içinde beklentilerin ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan veriler ve olumlu yöndeki ticaret haberleri sonrası artan iyimserlik ile güvenli varlık taleplerinde azalmalar Ons Altın fiyatlarında geri çekilmeler izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı devam ederken, ABD on yıllıklarında görülen artış ve ABD’nin Çin ile ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesi sonucu Ons Altın gün içerisinde aşağı yönlü 1464 Dolar seviyesini test ettiği izlendi. Gün sonunda, Ons Altın’ın kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1467 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1459, 1448 ve 1438 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1478, 1487 ve 1497 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem günüde Brexit yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, İngiltere Merkez Bankası’nın politika toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek yüzde 0,75 seviyesinde sabit bıraktığı gözlenirken, Sterlin’in karar sonrası uzun bir sürenin ardından en düşük seviyeye gerilediği gözlendi. Gün içerisinde ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng’in Pekin’den yaptığı açıklamada ABD ile Çin’in yaptığı görüşmelerin ardından ticaret görüşmesinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesinin Dolar üzerindeki etkileri izlenmeye devam edildi. Gün sonunda, Sterlin‘ın Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2813 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2850 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2770, 1,2740 ve 1,2690 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2850, 1,2895 ve 1,2930 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD’nin Çin ile ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesinin Dolar üzerindeki sınırlı etkileri izlendi. Gün içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Dolar’ın Japon Yeni karşısındaki kayıplarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Bugün Japonya’da Hane Halkı Harcamaları verisi takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 109,26 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,50, 109,80 ve 110,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda 109,00, 108,75 ve 108,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde, Ham Petrol’ün fiyatlamalarda 57,74-56,24 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 7,9 milyon varil artarak 446,8 milyon varile yükseldiğini açıklamasının etkileri gözlenirken Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng’in Pekin’den yaptığı açıklamada ABD ile Çin’in yaptığı görüşmelerin ardından ticaret görüşmesinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesi ile Ham Petrol fiyatlarının 57,84 Dolar seviyesini test ettiği görüldü. Gün sonunda, ekonomik büyüme ve ticaret savaşlarındaki iyimserlik ile Ham Petrol’ün kazançlarını haftanın son işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 56,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,35 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,60, 58,30 ve 58,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 56,35, 55,80 ve 55,20 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, Gümüş’ün fiyatlamalarda 17,66-16,94 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, Çin’in ABD ile ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildikçe tarifelerin kademeli olarak kaldırılması üzerine anlaştıklarını belirtmesi ile Gümüş fiyatlarının geri çekilerek 16,95 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün sonunda, Gümüş’ün kayıplarını haftanın son işlem gününe taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,10 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,30 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,90, 16,75 ve 16,55 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş’teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,30, 17,50 ve 17,65 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR