Fed yapacağını yaptı sırada ne var?

Fed yapacağını yaptı sırada ne var?

Vakıf Katılım

 

ABD

“Fed Yapacağını Yaptı Sırada Ne Var?”

Virüsün ekonomi üzerinde yıkıcı etkisini azaltmak için Fed elinden ne geliyorsa yaparken, istihdam piyasasında yaşanan negatif şoklar tehlikeli sinyaller vermektedir. Mayıs ayı istihdam verilerinde şimdilik en kötüsü görüldüğü düşünülse bile virüs hasarının tam tespit edilmesi netleşmemektedir. İkinci çeyrek verilerinde hasarın boyutunu görecekken, para politikalarının ne kadar başarılı veya başarısız olduğu ortaya çıkacaktır. Fed’in sıfır faiz hamlesi ve sınırsız varlık alımları gibi destekleyici politikaları finansal sistemi kurtarırken, reel ekonomi tarafında Fed ne yapabilir sorusunun cevabı tartışılmaktadır. Piyasa negatif faiz konusunda ısrarcı olsa bile Fed Başkanı Powell bu konuya kapıyı şimdilik kapatmıştır. Fakat ilerleyen dönemde özellikle son çeyrek 2020’de ekonomik aktivite durumuna göre negatif faiz ihtimali devreye girebilir. Fed’in 10 Haziran Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararında GCM Yatırım Araştırma olarak herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Piyasa katılımcıları da herhangi bir değişiklik beklemiyor.

 

“Virüs ve Enflasyon”

ABD ekonomisinden uzunca bir süre konuşulan %2 enflasyon kalıcılığı virüs öncesinde öne çıkarken (%2,5 yıllık enflasyon gerçekleşti.) virüsün ekonomileri anı durdurması ile şimdilik rafa kalkmıştır. Bu durum oldukça normal olurken negatif faiz tartışmalarına ilave yıllık enflasyon negatif olur mu tartışmaları öne çıkmaktadır. Mayıs ayı için aylık enflasyon %0 – yıllık enflasyon 0,3% beklentisi yer almaktadır.

 

“PİYASANIN ROTASI”

Fed Geri Sayımı…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 7,257,001 – tedaviye pozitif cevap veren 3,387,106 – ölü sayısı 411,677 kişiye ulaşmıştır.

Bugün günlerden Fed faiz kararı ve Başkan Powell olacaktır. Faiz kararı saat 21.00 – Powell konuşması saat 21.30 olarak takvimlere eklenmiştir. Fed’in virüs nedeni ile ekonomiyi kurtarmak adına sınırsız – bedava para imkanı ve sıfır faiz politikası ile elinden gelenin fazlasını yapmıştır. Faiz kararı için GCM Yatırım Araştırma olarak herhangi bir değişiklik beklemiyoruz ve Powell konuşmasında öncelikli olarak getiri eğrisi kontrolü – Dolar teması ve ihtimali oldukça zayıflayan negatif faiz konusu öne çıkacaktır. Piyasa katılımcıları da herhangi bir değişiklik beklememektedir.

 

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3200 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 3000 seviyesi üzerindeki kalıcılık takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7956 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1716 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.7922 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 452.993 seviyesi ile 400 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %0,27 değer kazancı göstermektedir.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı